Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Roirea - metoda familiilor perechi
Prin această metodă, roiurile rezultă din întreaga populație de albine culegătoare ale celor două familii mamă și prin prelucrarea de la acestea a jumătate din puiet și albinele tinere. Datorită acestui fapt se obţin roiuri foarte puternice, egale ca puiet și albină tânără, cu o familie mamă înainte de a roi, dar la care se mai adaugă toate albinele culegătoare de la cele două familii mamă. În astfel de condiții, roiurile formate au o capacitate de cules extrem de mare, realizând pro¬ducţii însemnate de miere, fapt pentru care formarea roiurilor prin această metodă se face înaintea culesurilor principale.

Metoda se aplică astfel: Cele două familii-mamă sunt poziționate alăturat, îna¬intea c Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 3971 - Data: 15-10-2017 17:04:59
Metoda de roire prin mutare
Metoda de roire prin mutare este reprezentată de transferul de populaţie între familiile de albine și roi. Transferul de populaţie constă în mutarea familiilor de pe vechiul amplasament.

Roirea prin mutarea unei singure familii se realizează prin mutarea acesteia pe un nou loc și amplasarea pe locul ei a unui stup cu faguri construiți și artificiali, în care se așează, matca și cel puţin un fagure cu puiet căpăcit. Albinele culegătoarele se întorc la vechiul loc și populează stupul și găsesc acolo matca.
Stupul mutat unde a rămas puietul de toate vârstele și albina tânără, primește o botcă sau o matcă și își revine în cel mai scurt timp.

Roirea prin mutarea a două familii. Mut Citeste mai mult...

Foto

Roiniţa - stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, Iași

Vizualizari: 4097 - Data: 15-10-2017 16:53:06
Examinarea mierii de albine
Însușirile pe care se pot observa cu propriile simțuri sunt trăsături organoleptice, iar examinarea mierii de albine și rezultatele obținute reprezintă examenul organoleptice (culoare, gust, miros, consistență).

Culoarea mierii depinde de origine. Două sortimente de miere românească sunt foarte appreciate la ora actuală pe piața internă și externă. Mierea de salcâm are culoarea deschisă, de la aproape incolor la galben deschis, în funcție de puritatea culesului mono-flor și de culoarea fagurilor.

Mierea de pădure este cu atât mai închisă cu cât culesul de mană este mai bogat. Culoarea mierii de pădure este brună, cu limite extrem roșcat și aproape negru. Mierea polifloră, de tei, de rapiță Citeste mai mult...

Foto

Examinarea mierii de albine - stupină apicultor Leoca George, Agighiol, Tulcea

Vizualizari: 5265 - Data: 15-10-2017 13:27:46
Producerea apilarninului în stupină
Apilarnilul este un produs apicol natural, alcătuit din larvele de trântor și din compoziția nutritivă ce se găsește în respectivele celule de faguri, recoltate cu o zi înainte de căpăcirea celulelor, adică în a zecea zi de la depunerea oului sau a șaptea zi de viață larvară.
Producerea apilarnilului în stupină
Recoltarea eficientă a larvelor de trântor se realizează prin alcătuirea unei scheme de creștere în familiile de pe vatră. Se stabilesc, astfel, serii de familii de albine producătoare și se ține evidența lor cu ajutorul fișelor individuale. Din a doua jumătate a lunii martie se realizează strâmtorarea cuiburilor și se ameliorează condițiile termice în stupi. De la 1 aprilie se hrănesc Citeste mai mult...

Foto

Larve de trântor

Vizualizari: 3832 - Data: 15-10-2017 12:29:22
Obţinere venin albine
Veninul de albine se prezintă ca un lichid incolor, dens, cu gust amar și cu miros specific. Se obțin astfel, rezultate remarcabile pentru tratarea reumatică cu acest produs.

Au apărut astfel, numeroase publicații despre rezultatele favorabile ale apiterapiei cu venin de albine în artrite, artroze, nevralgii, crescând foarte mult interesul lumii medicale pentru acest produs apicol.

Dintre componentele produsului amintim: melitina, apamina, enzimele, histamina, precum și o serie de componente minerale, dintre care și magneziul.

Procedeul de valorificare a veninului de albine este reprezentat de producerea unui șoc electric pentru eliminarea lui, cu ajutorului unui aparat montat la urdinișul stupului. Dispozitivul electric s Citeste mai mult...

Foto

Familie de albine din stupina apicultorului Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 3491 - Data: 15-10-2017 12:19:21
Faguri din ceară
Ceara de albine este secretată de glandele cerifere ale albinelor lucrătoare, fiind utilizată în cuib pentru clădirea fagurilor, cât și pentru căpăcirea puietului și a mierii.

Ceara extrasă se clasifică, după modul de producere:
• de stupină
• centrifugată (de boștină)
• de extracție
• albită

1. de stupină- de calitate superioară care se obține din reformarea fagurilor, cu ajutorul topitoarelor de ceară și a preselor manuale și electrice;

2. de boștină - reziduurile care rămân în urma extracției cerii de stupină, poartă denumirea de boștină, care se presează la cald, cu ajutorul unor prese hidraulice sau centrifuge cu abur;

3. d Citeste mai mult...

Foto

Faguri din ceară - stupină apicultor Constantin Chirilă

Vizualizari: 3619 - Data: 15-10-2017 01:43:46
Propolisul folosit de albine în special pentru iernat
Propolisul este un complex de substanțe în vederea pregătirii cuibului, în special pentru iernat. Propolisul este utilizat de albine pentru a acoperi crăpăturile stupilor și pentru a înconjura cadavrele dăunătorilor pe care-i răpun. Propolisul este bogat în rășini vegetale, uleiuri eterice, substanțe ceroase care îi adaugă și proprietăți de antibiotic natural. Sunt prezenți în propolis acizi aromatici nesaturați, galangina, chrizina, izolpirina și pinocembrina.

Propolisul are culoarea brun-deschis, cu nuanțe până la brun-închis și rareori cu reflexe verzui, puțin solubil în apă și perfect solubil în eter și alcool. Se topește la 60-70 grade, la temperatura din interiorul stupului este male Citeste mai mult...

Foto

Propolisul folosit de albine în special pentru iernat - stupina apicultor Constantin Chirilă

Vizualizari: 3511 - Data: 15-10-2017 01:34:49
Polen colectat de albinele culegătoare
Polenul se prezintă sub formă de pulbere fină și provine din anterele și staminele florilor, fiind un produs mascul al organelor reproducătoare ale plantelor, cu rolul de a fecunda ovulele florilor și având ca rezultat transformarea acestora în fructe sau semințe.

Pulberea de polen este foarte fină, de mărimea micronilor și poate fi văzută numai la microscop. Polenul este adus în stup, fiind colectat de albinele culegătoare în coșulețele de la picioarele lor posterioare, sub formă de ghemotoace. Coloniile de albine se hrănesc cu polenul plantelor, resursă bogată în vitamine, proteine, grăsimi, săruri minerale, necesar atât albinelor, cât și puietului din cuib, ajutând totodată la formarea organismului Citeste mai mult...

Foto

Polen colectat de albinele culegătoare

Vizualizari: 3596 - Data: 15-10-2017 01:26:41
Stupărit pastoral
Înainte de începerea culesului timpuriu intens, înlocuirea fagurilor vechi din cuiburile familiilor de albine din care se extrage ceara, se realizează întotdeauna pe măsură sunt clădiți faguri noi și nu pe baza fagurilor artificiali, deoarece își poate face apariția un timp neprielnic pentru secreția de ceară și construirea fagurilor de către albinele din stup.

Familiile de albine puternice construiesc eficient în timpul înfloririi pomilor fructiferi, câte 3-6 faguri artificiali, această perioadă fiind foarte folosită pentru clădirea de faguri artificiali necesari valorificării culesurilor timpurii și mai ales pentru înnoirea cuiburilor.

Pentru a stimula valorificarea extracției de ceară Citeste mai mult...

Foto

Stupărit pastoral - stupină Leoca George, Agighiol, judeţul Tulcea

Vizualizari: 3350 - Data: 15-10-2017 01:04:08
Roirea artificială prin divizare
Lucrarea se recomandă a fi efectuată imediat după culesul salcâmului, în stupinele mici în care apicultorul dorește dublarea efectivului de familii de albine și procedează astfel la divizarea unei singure familii puternice în două părți egale sau de puteri diferite.

Apicultorul aduce lângă stupul destinat roirii, un stup nou în care se așează roiul. Scoate mai întâi din familia de bază, jumătate din fagurii cu puiet și rezervele de hrană împreună cu albinele care îi acoperă și îi pune în stupul nou, căutând cu atenție să verifice în care din diviziuni a ajuns matca familiei, iar diviziunea rămasă orfană va primi o nouă matcă împerecheată sau o botcă căpăci Citeste mai mult...

Foto

Roirea artificială prin divizare

Vizualizari: 4056 - Data: 15-10-2017 00:37:34
Roire artificială prin stolonare
1. Roirea artificială prin stolonare cu botci căpăcite

Este ușor de practicat- de la 3-4 familii puternice se ridică câte 1-2 faguri cu puiet căpăcit cu albinele acoperitoare, iar de la alte două familii- numai doi faguri cu provizii. Printre fagurii cu provizii trebuie sa existe cel puțin unul cu polen și cu păstură, în special dacă roiurile rămân pe aceeași vatră cu familiile din care au fost formate.

Când roiurile formate întârzie să se dezvolte, vor fi ajutate de albine tinere și puiet de toate vârstele, de la familiile de bază de unde au fost formate sau de la alte familii, tot puternice.

Roirile odată constituite zboară la distanță peste 3 km de vatra din care s-au format un Citeste mai mult...

Foto

Roire artificială prin stolonare

Vizualizari: 4137 - Data: 15-10-2017 00:21:46
Familii de albine în stupi orizontali
Volumul mare al stupului orizontal și utilizarea unor soluții eficiente conduce la aplicarea multor proceduri de întreținere a familiilor de albine, care favorizează obținerea unei producții semnificative de miere.

Întreținerea în stupi orizontali a familiilor de albine cu o singură matcă

Procedeul obișnuit de întreținerea a familiilor de albine în stupi orizontali

Dezvoltarea familiilor de albine în stupii orizontali se realizează de la o margine la alta a stupului (pe linie orizontală), prin adăugarea de faguri, pe măsură ce crește puterea familiilor de albine și culesul se intensifică . Pe măsură ce numărul de albine din familii crește și timpul este călduros, cuiburile se lărgesc Citeste mai mult...

Foto

Familii de albine în stupi orizontali

Vizualizari: 4532 - Data: 15-10-2017 00:07:42
Sistemul de stupărit pastoral
Întreținerea familiilor de albine în sistemul de stupărit pastoral cu stupi amplasați pe vetre de stupină temporare

Acest sistem de stupărit pastoral este foarte bine aplicat la noi în țară, atât de apicultori profesioniști, cât și de amatori.

Familiile de albine, de la începutul toamnei până în primăvară, sunt poziționate pe vetre, ca și în cazul sistemului de întreținere a albinelor pe vetre permanente.

La începutul primăverii, o dată cu înflorirea pomilor fructiferi, a rapiței și muștarului, pentru dezvoltarea albinelor și pentru intensificarea folosirii nectarului și a polenului, începe perioada de trecere a familiilor de albine în pasto Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 3910 - Data: 14-10-2017 23:29:19
Iernarea mătcilor de rezervă
Pentru asigurarea necesarului de mătci de rezervă într-o stupină, primăvara, acestea cresc în timpul sezonului și se păstrează peste iarnă, utilizându-se mai multe procedee.

Iernarea mătcilor în nuclee adăpostite alături de familia de bază este utilizată foarte des în stupine la noi în țară. După încetarea culesului, în timpul toamnei, matca de rezervă, cu 3-5 faguri și o cantitate de 0,400-0,700 kg albine și 4-7 kg miere este introdusă în stup împreună cu o familie puternică de care este separată printr-o diafragmă etanșă. Nucleul și familia sunt despărțite prin urdinișuri.

Pentru ca pe timp de iarnă, familia și nucleul să alcătuiască un singur ghem de iernare, cui Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 3816 - Data: 14-10-2017 23:13:49
Stupi verticali
Dezvoltarea albinelor, la acest sistem de stupi se realizează ca și la familiile din stupii orizontali, până ce în cuib sunt prezenți 8-9 faguri cu puiet și albinele completează întregul corp de stup. Înainte de începerea culesului, deasupra fagurilor din stup se poziționează un magazin cu 7 faguri între care se așează și 2-4 faguri artificiali.

Pe măsură ce fagurii din magazin sunt umpluți cu miere și albinele încep să o căpăcească, deasupra cuibului și sub magazin se așează cel de-al doilea magazin completat de faguri artificiali. În situația în care și cel de-al doilea magazin este umplut cu miere și se continuă culesul, deasupra cuibului și sub magazinul cu miere este poziționat cel de-al Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 3998 - Data: 14-10-2017 23:05:56
Pregătirea roirii
Primăvara, când e cald, familiile de albine cresc cantități mari de puiet, în condițiile în care culesul este din ce în ce mai bogat, iar albinele bătrâne de iernare sunt înlocuite de albine tinere doici. În situația în care sunt foarte multe albine tinere și cuibul este blocat cu multe provizii, încep pregătirile de roire pe care apicultorul le poate observa pe fagurii cu puiet.

Astfel, pe extremitățile laterale și inferioare ale fagurilor cu puiet apar primele pregătiri de botci, asemănătoare cu niște cupe de ceară amplasate cu gura în jos. Dacă se controlează zilnic starea familiilor de albine, se observă că în unele botci apar ouă, din care mai apoi ies larve. Numărul de botci cons Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 4174 - Data: 14-10-2017 22:12:56
Apicultura în România
Existenţa unei prime mărturii scrise privind apicultura la daci se datorează "părintelui istoriei" Herodot (485-421 i.C.). Acesta, voind să meargă în Sciţia și trebuind să treacă Istrul (Dunărea) a aflat de la tracii de pe malul drept al fluviului că pământurile de dincolo de apă nu pot fi călcate cu ușurinţă din cauza mulţimii albinelor care nu dau nimănui îndemn să pătrundă pe acele meleaguri. Această informaţie trebuie luată în sensul unei mărturii privind răspândirea apiculturii în vechea Sciţie. Cercetările arheologice au demonstrat existenţa prisăcarilor încă din timpuri străvechi. Afirmaţia apare și în lucrarea Anabassis a marelui istoric grec Xenofon (430-355 i.C), care a scris: "hra Citeste mai mult...

Foto

Stup de albine

Vizualizari: 3795 - Data: 09-11-2016 17:16:04
Apicultura în istorie
Cele mai vechi documente scrise care fac referire la albine și miere sunt tabletele de argilă ale culturii mesopotamiene, care datează din anii 2700 î.C., unde mierea este menţionată ca medicament.

Aproximativ 1000 de ani mai târziu, în Egipt se scria papirusul "lui Ebers", una din sursele cele mai importante pentru cunoașterea medicinei egiptene; și acesta citează atât mierea cât și ceara ca medicamente.

Primele urme istorice legate de recoltarea mierii de către om, datează din neolitic sau de la finele paleoliticului, adică de aproximativ 12.000 de ani și care sunt atestate de o pictură rupestră descoperită în anul 1921 în peștera Păianjenului, de lângă Valencia, Spania. Această Citeste mai mult...

Foto

Albină

Vizualizari: 3448 - Data: 09-11-2016 17:07:09
Munca albinelor
Apicultura, ca ramură a agriculturii este o activitate benefică prin faptul că albinele au o contribuţie importantă la creșterea recoltelor prin polenizare.
Apicultura este o ramura a zootehniei care studiaza biologia si tehnologia cresterii si exploatarii albinelor, in scopul obtinerii de productii apicole ridicate si a sporirii productiei de seminte la plantele agricole entomofile. Datorita particularitatilor biologice specifice, albinele furnizeaza omului importante produse, iar prin actiunea de polenizare incrucisata a plantelor entomofile asigura insemnate sporuri de productie la multe culturi agricole.

Foto

Munca albinelor

Vizualizari: 3517 - Data: 09-11-2016 16:40:48